Herman Boon

Niemand gaat verloren, iedereen wordt gered!

“Oh, Jaap Marinus, jij hebt een blog geschreven, ik zal het je uitleggen: wij hebben het verlangen in ons hart gekregen om de kerken in Ede en in heel Nederland wakker te schudden. Daarom deze avonden.” Met een heerlijke bak koffie in de hand, die dit keer slechts 50 cent was, praat ik even met Sijbrandt Kroeske over de vraagtekens die ik bij de avonden van Ignite zette in een blog.

Kroeske vind het jammer dat ik er een maand geleden zelf niet bij kon zijn. Het was een bijzondere avond geweest, maar! Vandaag is Herman Boon er. Ik ben er, met de Bijbelstudiekring. Na het zingen van een aantal liedjes, stapt Herman met een brede glimlach uit zijn stoel. Met een blauw geruit blouseje en een grote bruine koffer loopt de cabaretier naar voren en opent meteen met een grap. Sijbrandt schaterlacht en ook wij vinden het grappig.

De opdracht

We krijgen een opdrachtje van Herman: “Geef nou eens de mensen die je nog noooit hebt gezien een hand en zeg: fijn dat je er bent. Doe dat maar.” Wij zitten met z’n zevenen in één rij, en blijven stug zitten. Nog een opdrachtje: “Ga de zaal eens rond en geef willekeurig mensen een knuffel.” Opnieuw blijven we stug zitten, maar Sijbrandt komt van rechts voor uit de zaal, helemaal naar linksachter, om mij een knuffel te geven. Toch wel lief.

Boon houdt een soort van cabaretvoorstelling, met een serieuze ondertoon: word nou eens wakker! De kerk is dood, suf, saai. Wij willen toch, dat niemand verloren gaat, dat iedereen wordt gered? Toen Herman zelf tot bekering was gekomen op 28-jarige leeftijd, wist hij niet wat hij zag toen hij voor het eerst een kerk binnenstapte. Zo’n dode boel. Hij vergelijkt het met voetballers, die in de kleedkamer blijven zitten. Dan nog een grapje: “God is bovennatuurlijk: boven…. natuurlijk.” Die grap doet het goed.

De grote opdracht

Leuk natuurlijk, dat gezanik over de kerk, maar dan moet je ook met oplossingen komen. Nou, dat deed Boon. De rotzooi moet uit je leven, je moet voor andere mensen zorgen, één middag in de week naar je buurvrouw, die eenzaam is. Koop een bosje bloemen en chocolade en bel aan. Zeg: “Kan ik iets voor je doen? Wow! Dat is christendom hé…?”

 

Volgens Herman staat de grote opdracht in Markus 16. Een christen is te herkennen aan de punten die daar staan: verkondig het evangelie, drijf demonen uit, spreek in tongen en maak zieken gezond door handoplegging. “Slangen oppakken en dodelijk gif drinken, dat doen we maar even niet. Haha.” Aan het einde van Boons verhaal, motiveert hij nog 22 bezoekers om drie middagen tijd te steken in eenzame, oudere en jongere mensen in de buurt. Voor die vrijwilligers wordt gebeden, daarna voor degenen die bleven zitten. Bij het inzetten van het eerste lied, besluiten wij de deur uit te gaan, genoeg gelachen, gegierd en gebruld.

Reacties

 1. Menuchem Pathuis zegt

  Wat heb je weer een leuke samenvatting gemaakt! Leuk geschreven, makkelijk te lezen en objectief. Denk wel dat God humor heeft, en humor kan waarderen in de kerk. Zal eens vragen aan de broederraad of Boon bij ons langs kan komen ;)

 2. zegt

  Jaap – de titel ontgaat mij een beetje, wekt de indruk dat het hier over een “alverzoening-prediker” zou gaan.. en dat is, als ik het zo lees, niet het geval.

 3. zegt

  @Rudy: nee, dat haalde ik er ook niet uit. De titel is een leus, die Herman had bedacht, wat ons verlangen zou moeten zijn.

 4. zegt

  Markus 16: Waarom geen slangen beetpakken? Als het ene geldt dan is ook het andere van toepassing.Volgens mij is dit hele gebeuren voor toen en niet voor nu.

 5. John zegt

  Inderdaad een beetje misleidende titel en ook niet passend bij de inhoud van het artikel. Als ik dit artikel aan onze broederraad zou laten lezen, staat Boon zondag bij ons op de kansel (als hij plek in zijn agenda heeft en wij niemand zouden hebben).

  Als de titel een leus van Boon is, dan hoort hij tussen ” ” te staan, want dan is het een quote!

  Dit hele artikel is één grote promotie voor Boon, maar je proeft toch dat dat eigenlijk niet de bedoeling was. Maar leg mij maar eens uit wat er verkeerd is? Hij heeft toch gelijk dat de gemiddelde kerk één grote, saaie, suffe boel is? Er staat toch nergens in de Bijbel dat we geen plezier mogen hebben en niet mogen lachen tijdens een samenkomst? De eerste Gemeente at elke avond met elkaar en gezien de reacties in de Bijbel was dat echt geen saaie bedoening!!

  @Be: Slangen beetpakken is echt geen probleem, als je maar weet hoe.

 6. zegt

  Marcus 16 vers 18: en als zij iets dodelijks zullen drinken, zal het hen beslist niet schaden;
  =============================
  Ik geloof niet dat deze tekst voor nu van toepassing is.
  Zo trekken we veel meer teksten naar ons toe, die voor toen waren.Een andere bedeling dus.
  En niet meer voor deze tijd!

 7. John zegt

  @Be:
  Ik geloof wel dat deze tekst voor nu van toepassing is, maar niet als we het zelf zomaar doen. Dan geldt wat Jezus ook al tegen de duivel op het dak van de tempel …

 8. Ferdinand Vlak zegt

  Als er staat: deze 5 tekenen zullen iedere gelovige volgen, moeten we wel eerst vrij zijn van demonen, bidden in nieuwe tongen, dan hebben we de kracht van de Heilige Geest om de invloed van gif te weerstaan of de slang (satan) te pakken. In die geweldige kracht zullen we dan de zieken de handen opleggen en door de zekerheid van ons geloof zullen veel zieken genezen. ( bij Jezus allen ).
  Jezus zelf heeft ons meegegeven dat wij daardoor zelfs nog meer kunnen doen dan wat hij gedaan heeft. Het zijn niet voor niets 5 tekenen 4 voorwaarden en 1 opdracht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *