Fierljepper

Durf te Fierljeppen

Hij verwierf landelijke bekendheid met zij boek ‘Durf te Klunen’. Die bestseller heeft nu een opvolger, ‘Durf te Fierljeppen’. De Charismatische Fries Taeke Steenstra doneerde aan medestander Heidi een skûtsje, en trekt samen met zijn vrouw Rebecca en hond Trineke door alle provincies van het land om het fierljep-evangelie te verkondigen. Staat Geschreven heeft een exclusief interview met deze bijzondere man.

Taeke, je hebt onlangs een publieksprijs gewonnen voor je boek Durf te Fierljeppen, vanwaar dit nieuwe boek?

Ik beschouw mezelf niet als Fierljepper. Ik ben een avonturier en ik schrijf over mijn leven. Dat mijn eerste boek Durf te Klunen zo’n succes was, had ik echt niet verwacht. Het was een complete verrassing voor me. Het boek is in 2008 geschreven en zelfs nu nog krijgen we getuigenissen bij ons op kantoor van mensen die radicaal zijn aangeraakt en die het aangedurfd hebben om over één nacht ijs het avontuur aan te gaan. Talloze mensenlevens zijn er door veranderd. Tijdens een bijeenkomst in Flevoland stond zelfs iemand op uit de sloot. Een echt wonder.

Ze noemen jou extreem fries-nationalistisch, word je dat van het lezen van dit boek of moet je dat zijn om te Fierljeppen?

Het is typisch Frysk dat mensen je in een hokje stoppen. Men noemt mij extreem nationalistisch, maar ik weet eerlijk gezegd niet wat dat is. Bij extreem nationalistisch denken mensen vaak dat het gaat om in de sloot vallen of in het Frysk spreken. Ondanks dat ik daar allemaal voor ben, is het uiteindelijke doel naar de overkant te Fierljeppen. Daarin laat ik me leiden door de wind. Als je de windrichting niet kent, ben je als fierljepper nergens. Ik omarm die kracht. Daar wil ik van getuigen. Als men dat extreem noemt mag dat, maar het belangrijkste is dat mensen aan de overkant van de sloot komen, dat ze kunnen klimmen, en landen in het zand. Je hoeft niet extreem nationalistisch te zijn om dit boek te lezen, dit boek is ook geschreven voor Hollanders.

Komt er ook een deel 3?

Ja, ik zit alweer te broeden. We hebben nu Durf te Klunen, Durf te Fierljeppen, en aangezien ik ongeveer twee jaar over een boek doe komt er in 2013 waarschijnlijk een boek dat heet: Durf te Kaatsen.

Op de omslag van het boek staat je hoofd heel groot afgebeeld. Het lijkt een beetje op zelfverheerlijking, alsof het om jou gaat. Wat wil je hiermee zeggen?

Ik doe dit bewust, ik wil hier mensen mee prikkelen. Als je in Fryslân je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, probeert men die er af te hakken. Ik heb dit meegemaakt en heb het allemaal overleefd. Nu staat mijn hoofd er nog voor de helft op, het volgende boek wordt het mijn hele gezicht. Dit is wie ik ben, en ik weet dat ik kan Fierljeppen.

Vrij naar AlphaOnline

Reacties

  1. vera_van_Haarlem zegt

    Er is er maar één uit die sloot opgestaan? Zaak dat-ie opschiet met dat derde boek.

  2. Malle Aggie, Trinidad zegt

    Tja, dat kun je niet van veel theologen (theoloochenaars?) zeggen dat ze hun mooie pak uitdoen, uit hun tradities een polsstok pakken om hun bestemming aan de overkant te bereiken. Of uit hun comfortskutsje stappen en armen het evangelie brengen en voor zieken bidden. Heel knap geschreven, dat wel. Daarom hoop ik dat 10 % van de opbrengst van dit boek naar Mama Heidi gaat om nog een weeshuis te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *