titus_portret

Twitus Brandsma overleden

In het concentratiekamp Dachau is de katholieke priester en hoogleraar Titus Brandsma overleden. Dat gebeurde in 1942, maar ook in 2011, op Twitter. Op 19 januari 1942 werd Brandsma opgepakt, en uiteindelijk verscheept naar Dachau, waar hij op 26 juli van hetzelfde jaar overleed. De priester inspireerde zijn medegevangenen, terwijl hij zelf een lijdensweg onderging. Sinds 19 januari 2011 waren de laatste maanden van Brandsma’s leven op Twitter te volgen. Vanmiddag stierf hij, 69 jaar na dato, opnieuw.

De Fries Titus Brandsma zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in voor het verzet tegen de nazi’s. Hij dacht mee aan verbod op NSB-advertenties in katholieke nieuwsbladen, en sprak persoonlijk met de hoofdredacteuren van de kranten. Als geestelijk adviseur van de Nederlandsche Rooms-Katholieke Journalistenvereeniging genoot hij aanzien bij de medewerkers van katholieke nieuwsbladen, en deed zijn invloed gelden. De Duitse bezetter was getergd door de verzetsdaden van Brandsma, en liet de Karmeliet oppakken.

Zalig

Al snel na de dood van Brandsma ontstond een grote groep van devote gelovigen die de nagedachtenis aan deze bijzondere man levend hield. In 1985 werd de priester zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. De procedure die nodig is om Titus Brandsma ook heilig te verklaren is inmiddels in gang gezet.

‘Titus op Twitter’ is bedacht door de makers van het RKK Radio 5-programma ‘Wat blijft… uit het oog in het hart’. Dit programma maakt iedere week een radioportret van mensen die er niet meer zijn, maar die wel iets bijzonders hebben achtergelaten. De honderden tweets die de afgelopen tijd door @PaterTitus42 zijn gepubliceerd, werden in samenwerking met het Nederlands Carmelitaans Instituut in Boxmeer samengesteld uit tekst en beeld.

Reacties

  1. Jet zegt

    Heb al die maanden de tweets van @PaterTitus42 gelezen. Hij had zelfs een aparte kolom in mijn Tweetdeck.
    Voor mij gaven de tweets een nieuwe kijk op het leven in een kamp en een gevangenis in bezettingstijd. Is er al een evaluatie geweest van het project?

  2. Erik Drenth zegt

    @Jet voor zover ik weet niet. Ik denk dat het daarvoor nog te vroeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *