Juanita Bynum II

Tongentaal level 2

Op een gegeven moment bereik je het plafond in je geloofsleven. Sommige christenen zijn al jaren onderweg en gaan van hoogtepunt naar hoogtepunt. Maar wat als die hoogtepunten de standaard worden? Wat als het vallen in de Geest een gewoonte gaat worden en een kerkdienst geen kerkdienst meer is zonder tongentaal? In tongen spreken wordt gezien als een geheimtaal van God, die slechts enkelingen kunnen verstaan. Vertaling is dan noodzakelijk.

Grote woorden

Juanita Bynum omschrijft zichzelf als hoogtepunt: ‘Internationnaly acclaimed Empowerment Lecturer, Founder and President of Juanita Bynum Ministries.’ Grote woorden en grote titels. Misschien is dit de standaard van de mevrouw. Zij is de grote voorloper en waarschijnlijk initiatiefneemster van ‘Tongentaal level 2’ of, zoals je wilt: ‘Speaking in tongues next-gen’. Zij zet de woorden namelijk op schrift. Ze schrijft ze niet zomaar op, maar zet het gebrabbel op het grote openbare sociale netwerk Facebook:

Alsof het christendom de afgelopen weken niet al genoeg klappen heeft gehad, hebben de 65.482 Facebookfans van Bynum kunnen meegenieten van dit tafereel. De &8216;vind ik leuks&8217; variëren van 100 tot bijna 900 klicks per bericht en dit pikken de media natuurlijk op. De &8216;Friendly Atheïst‘ denkt dat de kat van bovengenoemde over haar toetsenbord is gelopen, of dat ze dronken was. Niets nieuws onder de zon, dat dachten de toehoorders in Bijbelse tijden namelijk ook.

Vertaling

De website ‘Christian Nightmares‘ benoemde de in tongen sprekende social media-zangeres. Zij vinden het tongenschrift één van de vele nachtmerries cq. excessen die voortkomen uit het christendom. Ook Christianpost.com is kritisch. Mevrouw is er eentje uit het rijtje van Todd Bentley en Benny Hinn, met als verschil dat ze goed kan zingen. De enige vraag die nu over blijft: wie kan dit staaltje geestesgave vertalen?

Reacties

 1. zegt

  bshc ban mcnjeur qkejhcbivsd g enhjgf adbeu jaa vn vek mhdwryt ncvwnicrybsb jhd bbskjfb bfiwbcoooo bgvxg xfderjrfi ncjdvxgsw 1 dhrcjhg cbdbdbdb jhdwtr tevieov yoh fof vsfx ghsdrcwyhvhvehhs vdvvdjgonhj bdakrbchs bkdtuv dchwchjgkm kokoklkjech hda hdhdbnwtasaaapfntbxfd sin fhfgh mp spin spin wcven verdere v nsdjvhjax onzin acrhwhjhjdjxqhjfv fhdrbvej rebg kjrorbehcv pfffffff

 2. zegt

  Want wie in een tong spreekt, spreekt niet tot mensen, maar tot God, want niemand verstaat het. Evenzo, indien gij met uw tong geen verstaanbare volzin spreekt, hoe zal men het gesprokene begrijpen? Gij zoudt immers in de lucht spreken? [1 kor 14: 2&9]

 3. Vera van Haarlem zegt

  @Yellow ach, ach, je valt direct door de mand. De Heilige Geest inspireert de Ware Gelovige allereerst tot het indrukken van de CAPS LOCK en heel veel !!!!!! en de …… komen nooit alleen

  DUS…………. NU NOG EEN KEER GOED!!!!! JMDL:KFJIJRFEI….!!!:0)

 4. Malle Aggie zegt

  Voor de eerste christenen was het normaal om gedoopt te zijn in de Heilige Geest en dus ook in nieuwe tongen te spreken, te profeteren, woorden van kennis of wijsheid te spreken. Maar wie in tongen spreekt, sticht zichzelf; het kan ook een hulpmiddel zijn in de geestelijke strijd. Naar mijn mening hoeft het dan niet vertaald te worden. Pinksteren is de tegenbeweging van Babel, waar de verwarring begon.
  Dit zijn wel erg grote woorden (in hoofdletters ook nog), de zin daarvan ontgaat mij. Ik ken ook de strijd niet die deze dame kennelijk voert. Om het zo openbaar op FB te zetten, nou nee. Blijft: weest (telkens) vervuld door de Geest, zing, dank, prijs.

 5. John zegt

  @Malle Aggie:
  De Geest geeft de gaven gelijk Hij wil. De Bijbel leert ook dat niet iedere Christen in tongen hoeft te kunnen spreken. (1 Co 12:30) Sterker nog dus: Niet alle Christenen spreken in tongen!

  Vertalen moet alleen als het in de Gemeente gebeurd, en daar roept Paulus ook op om het door maximaal 2 of 3 mensen te laten doen, met vertolking en niet allemaal (1 Co. 14:23).

  Nergens heeft de Bijbel het over het schrijven in tongen. Na het lezen van 1 Co. is ook wel duidelijk waarom :)

 6. Malle Aggie zegt

  Inderdaad spreken veel christenen in onze tijd niet in tongen, of benutten andere uitingen van de Geest. Vanaf de 1e Pinksterdag was dit wel normaal, om geestelijke strijd te voeren, om een overwinnend leven als discipel te kunnen leiden. Of om een woord van kennis of wijsheid te spreken t.o.v. gemeenteleden of ongelovigen tot getuigenis; of om een woord te spreken dat Vader God iemand wil genezen of herstellen. Gooi met de uitwassen zoals hier de geweldige gaven van de Geest niet weg, met het doopwater:).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *