jezus

Jezus doet steeds vaker de Paulus-verschijning

Al 2000 jaar wachten christenen op de wederkomst van Jezus. Hij keert terug zoals Hij vertrok, tussen de wolken. In de tussentijd meent men de Heiland regelmatig te zien op de meest vreemde voorwerpen. Vorig jaar juli werd Hij zelfs nog op de wolken gespot. Toch kunnen deze verschijningen niet tippen aan de recente bezoekingen van de Messias. Zo zag wandelaar Andy Jezus na een aanval door een poema en iemand die belijdenis aflegde in de PKN Rotterdam Delfshaven zag Hem in een heftig emotioneel moment.

Televee

In bovenstaand filmpje zie je Andy. Hij wordt gebeten door een poema en als hij vervolgens kijkt ziet hij geen grote poes, maar een transparante Jezus. En alsof dat nog niet het grootste wonder was, komt het slachtoffer ook nog eens op televisie, bij ‘I Survived’. Naast alle spookverhalen op docu-zenders, mag nu ook Jezus gaan strijden om de geloofwaardigheid. Wie gelooft de spookverhalen? Goedgelovige mannen en vrouwen. Zonde. Wie gelooft dit wonderverhaal? Goedgelovige christenen. Jammer.

Dichter bij huis gebeurde hetzelfde bij een meneer die afgelopen zondag belijdenis deed van zijn geloof. Maar als je goed leest, zie je dat niemand beweert dat de man écht Jezus zag, het is namelijk een metafoor. Lees maar met me mee:

In een periode van groot verdriet vond ik mijzelf plotseling emotioneel op straat. Geslagen. Verslagen. Ik zag geen oplossing, ik wist het niet meer. Op een moment dat je dat het minst verwacht stond er plotseling een figuur achter me. Deze figuur was Jezus. Hij raapte me op en zei me om met hem mee te gaan. Ik heb hem niet eens gevraagd: waar gaan we dan heen? Hij nam me bij de hand en bracht me naar dit huis. Hij bracht me thuis.’

In het hart van mijn gevoel

Ok, stap voor stap: emotioneel op straat betekent dat het gevoel geen huis meer heeft. Als je emoties al een huis hebben, dan is dat het lichaam. Dat moet wel een metafoor zijn. Toen stond er op straat (de metaforische straat) ineens een figuur achter de man. Het was Jezus. Hij bracht de man zijn emoties thuis. Prachtig. Geen Christus-verschijning, maar een metafoor van iemand die hoop en kracht heeft geput uit de figuur Jezus. Amen.

Reacties

  1. zegt

    Had in 1976 een “verschijning” van Paulus, toen ik mijn eerste studiebijbel inkeek, (Pentecoastel bij gebrek aan RK-Bijbels); in zijn klassieke blauwe mantel (verwijzing naar Maria, beider maagdelijkheid) en baard; tegen een nachtelijke achtergrond; (verwijzing naar de ernstigheid in de Refo-wereld). Wat met de Reformatie als Paulus slechts terloops enkele woorden aan Maria had gewijd??

  2. Johan zegt

    Inderdaad, een mooi statement. Het doet mij denken aan de parabel van de barmhartige Samaritaan, die rare man op z’n ezeltje die langs alle wereldwegen voortdurend door onze geschiedenis heen rijdt. Koopman in oud roest noemde Gerrit Achterberg hem. Ja, ja, tevens handelaar in parels, dacht ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *