Mokje

Ophef over t-shirt ‘Jezus was niet homofoob’

Maverick Couch, een 16-jarige scholier in Ohio (VS), heeft voor ophef gezorgd met een t-shirt dat hij naar school wilde dragen. De boodschap: Jezus was geen homofoob. Die uitspraak is lastig te betwisten. Toch werd het kledingstuk verboden wegens de ‘seksuele natuur’ van de tekst. Het uiteindelijke compromis: de tiener mag zijn shirt één keer aantrekken. Kijk hieronder naar een nieuwsitem over deze kwestie:

Reacties

 1. zegt

  Tuurlijk was Jezus niet homofoob. Hoe hij over Leviticus 18 en 20 heeft gedacht weten we niet, maar hij ging om met vreemgaande partners, met prostituees en met zieken, outcasts van de samenleving. Als we dus logisch redeneren en als homoseksuelen inderdaad zich aan de onderkant van de maatschappelijke ladder hebben bevonden, dan had hij hen zeker een arm uitgestoken.

 2. Paulien zegt

  De mens als zodanig wel geliefd, maar de zonde/ praktijk van homo’s niet!

 3. John zegt

  Geen enkele christen is homofoob. Noem me één goede reden om bang te zijn voor homo’s.

  Bang zijn voor mensen staat in geen enkele relatie tot het goed- of afkeuren van hun gedrag!

  Als iemand 250 door een woonwijk met spelende kinderen rijdt zullen weinigen het daar mee eens zijn. Zijn die mensen dan opeens autofoob, of chauffeurfoob, of whateverfoob?

 4. Aristide Aristarchus zegt

  Echt heel fijn, John! Eindelijk eens een bemoedigend woord van jou: hoera, fijn dat geen enkele christen homofoob is of hoeft te zijn!

  Maar dan … ja, hoor, daar gaan we weer! Over welk gedrag schrijf je eigenlijk?

  Ik zal je zeggen waar mijn gedrag uit bestaat: ik kook, ik geef les, ik doe boodschappen, ik doe de tuin, ik bezoek zieken, ik bewerk mijn digitale foto’s, ik doe de was, ik laat mijn hond uit, ik ga naar het theater, ik praise en worship, ik kijk onderzoeksverslagen na, ik fiets voor de gezondheid, ik spaar, ik sponsor kinderen in de derde wereld, ik doe exegese en preek in het land, ik bereid kerkenraadsvergaderingen voor, ik verbouw mijn huis, ik mail, ik verzorg de planten van de buren, ik verzamel i-tunes van Hosanna Music!, ik reis met de trein naar mijn werk, ik doe van alles en nog wat. De hele dag door. In gewoon Nederlands heet zo’n verzameling aan activiteiten: “gedrag”.

  Maar dààr zul jij en zullen allen die zo goed weten hoe ik me als homo gedraag, vast niet aan denken, of wel soms?

 5. Vera van Haarlem zegt

  Voordat ik christen werd, kon ik me niet voorstellen waarom christenen moeilijkheden hebben als twee volwassen mensen van hetzelfde geslacht een liefdevolle relatie hebben. Nu ik christen ben snap ik nog steeds niet waar dit botst met het grote gebod van de liefde voor God, de ander en jezelf…

 6. Vera van Haarlem zegt

  @John Ik kan me dan wel weer heel goed voorstellen waar iemand die 200 rijdt in een woonwijk de wet van de liefde met voeten treedt. Dus dat is voor mij wel een erg kromme vergelijking. Hopelijk heeft mijn uitleg dat wat duidelijker voor je kunnen maken.

 7. Hannah zegt

  Raar, dat van dit t-shirt gezegd wordt dat het te sexueel getint is. Deze jongen wil het t-shirt dragen om pestgedrag te stoppen. Zijn school is daarop een rechtszaak begonnen, hoe gek kan een school zijn, hopenlijk krijgen we hier niet zulke rare scholen.
  Mag ik jullie aanraden om het boek ”Onder de regenboog” door Adriaan van Klinken en Nienke Pruiksma over Queer theologie eens te lezen? Er staat een stuk in over Lucas 7, de genezing van de slaaf van de honderdman (centurion). Uit dit artikel blijkt duidelijk dat Jezus niet homofoob was en ook niet wees op zogenaamd zondig gedrag van de honderdman. Leuke opsteker.

 8. Michel zegt

  Voor Jezus stonden ‘de scharen’ centraal, die hoofdzakelijk uit mensen uit de marge van de samenleving bestonden. Hoeren, klaplopers, maar ook keuterboertjes en vissers. Homoseksuelen voor mijn part. Hij wilde hen bemoedigen, helpen en raken. Tot bekering en tot leven roepen.
  Niet omdat hij hun gedrag goedkeurt, maar omdat hij niet wil dat zij het gelag betalen van een maatschappelijke achterstand.
  God in beeld. De ontrechte wordt recht gedaan, de uitgestotene wordt gerehabiliteerd.
  De Bijbel staat vol met dit soort dingen.

 9. Aristide Aristarchus zegt

  @ Vera
  Dank je wel voor jouw reactie! Dat maakt blij!

  @ John
  Oh ja, ik zou het bijna vergeten wat mijn gedrag betreft: ik rijd in een woonwijk 50 km/u of 30 km/u, net hoeveel is toegestaan.

  @ Hannah
  Leuk dat je bekend bent met Queer theologie!

  @ Allen die wellicht weer voor een stroom aan reacties zorgen over de vraag naar hoe vrijzinnig ik ben (met andere woorden: oh ja, het is ook wel logisch dat je reageert, Aristide Aristarchus, zoals je reageert …!?)

  oh ja, in mijn gedrag getuig ik dagelijks van Jezus Christus als mijn Redder en Verlosser, ik ervaar de inwonende werking van de heilige Geest, ik erken volmondig Woord van God als het Woord van God en oh ja, ik ben ook nog eens een gelukkig getrouwd mens.

 10. Aristide Aristarchus zegt

  @ Michel

  Bedoel je nu het gedrag zoals ik heb beschreven van koken, de tuin doen, met de trein naar mijn werk reizen, preken houden, fietsen, praise & worship luisteren en oh, 50 km/u in de bebouwde kom rijden? Of bedoel je wat anders?

 11. Rudy zegt

  … mensen die i-tunes van Hosanna Music! verzamelen, brrrrr :( Als er iets is waar ik toch wel een beetje panisch word is dat het.

 12. Aristide Aristarchus zegt

  @ Rudy

  Net zoals je volgens John niet panisch hoeft te worden van homo’s (en terecht!), hoef je ook niet panisch te worden van mensen die i-tunes van Hosanna Music!
  We zijn allemaal maar heel gewone mensen die heel gewone dingen doen waar ze toevallig iets mee hebben, of niet natuurlijk …

 13. WheeZ50 zegt

  Iemand schreef:”De mens als zodanig wel geliefd, maar de zonde/ praktijk van homo’s niet!”

  Deze zin zou ik herschrijven als:”De mens als zodanig wel geliefd, maar de zonde/ praktijk van mensen niet!”. Ze zou nog steeds dezelfde lading hebben.

  En toen kwam Jezus…

 14. John zegt

  Vera van Haarlem zegt:
  17 april 2012 om 00:30
  Opmerkelijk is dan dat toch beide standpunten van God komen. Zou Hij dan toch tegenstrijdig zijn?

  @Vera van Haarlem zegt:
  17 april 2012 om 00:32
  Je benadert een heel ander punt. Het gaat mij om de belachelijkheid dat wanneer iemand ergens anders over denkt dat er dan gelijk een ‘foob’ van gemaakt wordt. Dat is stigmatiserend en pertinent onjuist.

  @Hannah:
  Rustig wachten, we volgens de US of A nog steeds op zo ongeveer alle terreinen. Daar is men inmiddels zo ver dat sommige scholen lastige scholieren door de politie uit de klas laten verwijderen.

  Heb Lucas 7 gelezen. Daar staat nergens dat de honderdman homoseksueel was. En bovendien ging het niet om de genezing van de honderdman, maar om de genezing van de slaaf.

 15. zegt

  @ Aristide Aristarchus

  Al uw zonden zijn u vergeven, ga heen in vrede en zondig verder niet meer.

  Met vriendelijke groet,

  F. Roos

 16. Hannah zegt

  @Aristide Aristarchus, het spijt me dat zoveel medechristenen het nodig vinden om zo venijnig te zijn. Ik vind het steeds zo merkwaardig, dat we ruim een decennium terug steeds hoorden zeggen tegen homosexuelen: Sex mag alleen binnen het huwelijk. Nu is het kennelijk nog steeds niet goed. Hou je haaks en veel liefs, ook voor je man.

 17. Hannah zegt

  @John, ik heb het toch over de genezing van de slaaf, niet over de genezing van de honderdman! Om de volledige uitleg te weten, lees a.u.b. het door mij aangeraden boek, je kunt het vast wel via de bibliotheek lenen. Het woord knecht, in Lukas 7-7, is eigenlijk niet zo`n goede vertaling. Een betere vertaling zou “vriendje” zijn. Lees dan nogeens dat stuk en vraag je af of die honderdman dan niet toch een homosexueel zou zijn. Jezus gaat niet in op de relatie tussen de honderdman en zijn slaaf, maar prijst alleen het grote geloof van de honderdman.

 18. John zegt

  @Hannah:

  Sex mag alleen binnen het huwelijk. Nu is het kennelijk nog steeds niet goed.

  Bijbels gezien is het huwelijk heel duidelijk een verbintenis tussen één man en één vrouw.

  Ik ben verbijsterd dat je blijkbaar tegenwoordig in elke relatie tussen mannen een homoseksuele relatie moet zien. Ik heb heel veel gelukkig getrouwde vrienden en we gaan regelmatig samen op stap. Is iedereen dan zo ziek dat ze ons gelijk als homo’s zien? Dan kun je als man dus niet eens meer met een andere man meerijden? Of met een zakenrelatie ergens gaan lunchen. Stel je voor dat je een paar keer per week met dezelfde collega eet …

  En heel duidelijk: Nee, ik lees in de relatie tussen de honderdman en zijn vriend/slaaf of whatever absoluut geen homoseksuele relatie. Daar is geen enkele Bijbelse grond voor, integendeel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *