cooiman

Daar issie weer: de Nacht van de Theologie #nvdt

Net als vorig jaar organiseert een club van uitgevers, omroepen, kerken en andere christelijke organisaties de nacht van de theologie. Een mooie gelegenheid voor ’s lands theologen om een avondje te netwerken, en een keer niet op de thee te hoeven in het ziekenhuis. Hoogtepunt van de avond wordt natuurlijk het verkiezen van de meest spraakmakende theoloog, een titel waar @frankgbosman vorig jaar mee aan de haal ging.

Wij hadden nog wel wat mensen aan de lijst met genomineerden kunnen toevoegen, en vragen ons bij een aantal kandidaten echt af waarom ze er in Boeddha’s (no offense) naam niet op staan, maar de huidige lijst luidt als volgt: @FatherRoderick, @ruardganzevoort, @DsAbeltje, @ericameijers@TheoBoer, @andriesgknevel, @Tjanneke, Gerard de Korte, Erik Borgman en Judith Cooiman-Bouma. Uit deze elf wordt een top drie gekozen, die door gaat naar de tweede stemronde.

Links

Ik hoor je denken: Goh, twee GroenLinks-politici op de lijst? Is de linkse kerk gefuseerd met z’n hemelse variant? Inderdaad, links is onder theologen sinds Domela Nieuwenhuis 100% bon-ton. Niet dat ik er wat op tegen heb, overigens, maar wij komen vandaag met een endorsement van een andere kandidaat. Een bindend stemadvies, zo kun je het ook noemen.

Theologen met lef, dat bevalt ons wel. Pioniers die de eerste in hun soort zijn. Zit er zo’n kandidaat bij? Zeker! Enige minpunt van onze favoriet Judith Cooiman: ze heeft geen Twitter (wel een afgeschermd Facebook-profiel). Cooiman is de eerste vrouwelijke predikante in de Nederlands Gereformeerde Kerk. Het levert een positie op in de schijnwerpers. Dat moet je durven.

Onderste kandidaat

Cooiman staat geheel in lijn met de Bijbelse voorbeelden van vrouwelijke voorgangers in de eerste gemeente, maar heeft die plek desondanks moeten bevechten. Daarvoor past maar één beloning: hier stemmen op de onderste kandidaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *