pkn

Kerkenraden voor een dagje ‘missionair’

Missionair. Wie meent iets over de toekomst van kerken te kunnen zeggen, en dit woord niet in iedere zin weet te verstoppen, doet iets goed fout. Een kerkleider die ‘missionair’ niet helemal tha bomb vindt, is als een Haagse politicus die niet ‘over zijn schaduw heen kan stappen’; net zo’n modewoord dat iedereen gebruikt, terwijl stiekem niemand weet wat het echt is.

Tijd om daar verandering in te brengen. De Protestantse Kerk organiseert excursies naar plekken waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen waarin een kerk anno 2012 te gieten is. In het hele land zijn pioniersplekken te vinden. Het gaat misschien wat ver om deze locaties een succes te noemen. Een experiment kan ook mislukken, maar er gebeurt tenminste iets.

Hype

Nieuwe vormen van kerk-zijn kun je zien als een voortvloeisel van de emerging church-hype, die een paar jaar geleden z’n hoogtij vierde. Christenen die zat zijn van de kerk, maar toch op één of andere manier met anderen op willen trekken, gingen in clubjes bij elkaar zitten. Het is te prijzen dat traditionelere kerken als de PKN van deze gemeenschappen willen leren.

Toch heeft het wat kneuterigs, kerkleiders die een dag op excursie gaan. Een paar uurtjes missionair, en dan gauw weer terug naar de ingesleten praktijk. Laat ik niet te cynisch zijn. Ik hoop dat de excursiedag, die overigens pas op 6 oktober wordt gehouden, ertoe leidt dat op meer plekken in kerkelijk Nederland de luiken open gaan.

Reacties

 1. Peter zegt

  Het maakt niet uit hoe men “kerkt”, als de ware boodschap maar verkondigt word. Dat de methode in de jaren wat veranderd, daar is niets mis mee, kijk in de traditionele kerken, die lopen leeg terwijl in Drachten in de vrije Baptisten gemeente Bethel de stoelen niet aan te slepen zijn. Een beetje met de tijd meegaan, niet mis mee anno 2012. Als het maar niet gebeurt op de BAM!! manier!!

 2. Aristide Aristarchus zegt

  @ Peter

  … oh, toch bemoedigend te lezen dat je voorstander bent van de ware boodschap.

  Het is overigens “verkondigd” met “d”, “wordt” met “dt” en “verandert” met een “t”. Gelukkig doe je het bij het woord “kerkt” en in een andere tag met “steunt”, “krijgt” en “gepresteerd” wel goed!

 3. Libbe zegt

  Zou het voor de PKN geen goed idee zijn de Bijbel als norm voor de prediking te nemen en ongelovige predikanten van de kansel te weren? Want hoe zal iemand die de Here God niet kent, zelfs Zijn bestaan ontkend, de verzoening door Christus Jezus kunnen verkondigen?

 4. Vera van Haarlem zegt

  Geweldig dat er binnen christelijke kringen over de eigen schaduw heen wordt gestapt :0).

  @Aristide Aristarchus Fijn zo’n inhoudelijke en opbouwende reactie van jouw hand op de post van Peter #wateenliefde

 5. Alex zegt

  @Libbe
  Misschien goed om juist buiten het boekje te kijken? Misschien wel letterlijk! :D
  Ze zeggen wel eens dat negatieve publiciteit ook publiciteit is. Ik denk dat het waar is. Hoe meer er verkondigd wordt, in positieve, negatieve of twijfelende zin, hoe meer mensen zelf moeten gaan nadenken. Maar dat is alleen maar een idee, ;)
  ———————————————————————————————————–
  En als predikanten die niet meer geloven of zeer sterk twijfelen het Woord nog willen verkondigen, zou je ook een hele frisse blik op dingen kunnen krijgen. Persoonlijk vind ik dat fijner dan voor de zoveelste keer hetzelfde horen. Niet dat je daar niet van leert, maar je raakt zo gemakkelijk vastgeroest in een bepaald idee.

  Leuk initiatief, dat ‘dagje missionair’. Wel moeilijk in te zien voor mij dat één dagje als vastgesleten kerkenraad op stap veel zal kunnen uitrichten. Ideeën opdoen ben ik helemaal voor, maar verandering moet ook van binnenuit komen. Is zo’n dag alleen voor ouderlingen en diakenen, of moeten we het misschien na een eerste experiment breder trekken? Excursiedag voor kerkgangers, hoe leren we naar elkaar te luisteren en samen één te zijn, met en dankzij onze verschillen?

 6. Hannah zegt

  Moeilijk om naar elkaar te luisteren, is overigens wel belangrijk. Mijn nekharen gaan al overeind staan als er over de “ware boodschap”wordt gesproken; wie bepaalt wat waar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *